Heinrich Ponta

Heinrich Ponta v roce 1950 nebyl řeholníkem, ale dělal tady kostelníka a pomáhal a staral se tady o všechno, žil tady pro tento klášter a Cvilín.

Byl občanem Rakouska, a proto i v 50. letech mohl opustit republiku a zase se vrátit. V té době 2x odjel do Rakouska. Když se vrátil, tak ho obvinili, že vyvážel nějaké tajné informace. On pracoval v pekárnách a byl závozník. No, a vždycky, když jeli s tím autem a vykládali chléb a housky, tak mezi jiným jezdili i do kasáren. No, a tak mu vlastně dokázali, že on znal počty vojska a tím pádem vlastně tyto informace vyvážel do Vatikánu, aby tam byl připravován puč. Dostal osm let, ale neseděl tak dlouho, seděl jenom dva nebo tři roky. Dostal se ven dříve díky naším bratřím ve Vídni, kteří se za něj přimluvili u jednoho rakouského ministra, protože měl dobré vztahy s naším klášterem ve Vídni. Takže došlo k výměně s nějakým agentem, kterého odhalila rakouská tajná policie.

On tenkrát nebyl řeholníkem, ale ještě než se dostal do vězení, už měl s námi kontakt a vstoupil do řádu jako tajný řeholník. Takže oficiálně nebyl, ale fakticky byl řeholníkem.

Po odsedění 3 let vězení, byl propuštěn, ale musel opustit republiku do 48 hodin od propuštění z vězení. Veškerý majetek mu byl zabaven, ale stejně neměl žádný, proto mu neměli ani co zabavit. Opustil republiku někdy v letních měsících a v září byla hlavní pouť na Cvilíně, takže si představte, že on tajně přešel hranici z Rakouska tady do Čech, přijel tady na hlavní pouť, aby tady byl a zase utekl do Rakouska. Takže riskoval vlastně i další zatčení.

Po nějakých pár letech už tady mohl i oficiálně přijíždět, už to neměl zakázané. Takže i za totality jsem se s ním setkal, ale spolu jsme nemluvili, protože to bylo nebezpečné. Samozřejmě, když přijel, bylo kolem něho plno StBáku, kteří sledovali, s kým mluví a co mluví atd.

Heinrich Ponta,

Narodil se  2.5.1930

Věčné sliby složil 8.8.1969

Na jáhna byl vysvěcen 26.5.1972

Zemřel ve Vídni 30.4.2007.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.