Stopy totality ve Velké Bíteši

     V druhém pololetí  školního roku 2010/2011 jsme  se dozvěděli o možnosti zapojit se do projektu Stopy totality. Jak název napovídá, zabývá se obdobím totalitního režimu v Československu.

     Informace o této nelehké době nemají k žákům přicházet v podobě výkladu učitele nebo čtením učebnic. Naopak. Cílem je, aby se žáci sami zapojili do vyhledávání všeho, co s dobou 50. – 70. let minulého století souvisí.

     V naší škole jsme si z nabízených témat, jimž jsme se měli věnovat, vybrali první  s názvem Podepiš! Měli jsme pátrat  po lidech, kteří odmítli vstoupit do komunistické strany nebo JZD. Brzy jsme náš zájem rozšířili i jinými směry. Rádi jsme si vyslechli jakýkoli příběh, ať už se vzpomínalo na školu, práci, či každodenní běžný život na malém městě.

     Žáci si mohli zvolit různé varianty práce, některým se líbí   badatelské zkoumání  archivních pramenů, jiní preferují   rozhovory  a besedy s pamětníky. Kluci měli zájem zejména o práci s počítačem a kamerou.   Zapojili jsme i výtvarné cítění, to když jsme přemýšleli nad grafickou podobou panelu, jenž by měl shrnovat naše poznatky.  Různorodost nabízených činností  se žákům zalíbila a ochotně se – převážně ve svém volném čase – zapojili do práce.

     V letošním školním roce se z loňských „osmáků“ stali „deváťáci“. Ale chuť pracovat a své dílo dokončit je naštěstí neopustila. A tak se i nyní schází a věří, že se jim společně podaří nelehkou práci zdárně dovést k cíli.

      Doufám, že tak lépe porozumí době, v níž naštěstí nemuseli vyrůstat.

                                                                                              Mgr. Eva Čermáková

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.