Jáchymovský pobyt

Přestože od pobytu uplynulo několik týdnů, dříve nebyla možnost jej zhodnotit, zde máte naše reakce z Uničova:

Jednoho únorového dne se několik studentů vydalo na pobyt, jehož součástí bylo představení našeho bádání po zločinech komunistického režimu. Nashromáždili jsem mnoho materiálů o paní Nohavičkové, naší pamětnici, která se stala svědkem uvěznění svého tchána a následného zabavení jeho statku. Nad projektem jsme strávili desítky hodin, byli jsme proto rádi, že naše práce bude nyní oceněna.

Z Prahy jsme se vydali do pracovního tábora, kde jsem navštívili nechvalně proslulou věž smrti, kde se zpracovával uran. Po krátké cestě jsme dorazili do našeho hotelu, kde se ještě téhož dne konala přednáška na téma komunistická propaganda.

Dalšího dne jsme se vydali navštívit pozůstatky tábora Rovnost, a poté jsme šli do muzea na další přednášku s pamětníkem, bývalým politickým vězněm, Zdeňkem Mandrholcem. Toho dne se několik z nás zúčastnilo prohlídky jáchymovských dolů – místo kam se dnes jen tak někdo nedostane. Vše mělo ohromě rychlý spád a hned po našem návratu  se konala prezentace našich projektů.

Toho večera probíhal večer ve stylu 50. let, pro mě zcela nová zkušenost. Dalšího dne ráno se konala další přednáška na téma demokracie, která se pro mnohé z nás stala nejzajímavější součástí tohoto pobytu. Poté jsme odešli na oběd, naposledy se společně vyfotili a nasedli do našich autobusů.

Díky projektu stopy totality jsme se naučili pracovat s pamětníkem, což se nám bude hodit ve chvíli až budeme vytvářet své seminární práce.

Opravdu si moc vážíme, že nás organizátoři pozvali na tuhle akci a děkujeme jim za to.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.