Seminář projektu Stopy totality

Seminář projektu Stopy totality – tiskové sdělení

Projekt Stopy totality je financován v rámci Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost ESF MŠMT.

Dovolte, abychom Vás informovali o prezentaci autorských studentských prací společenskovědního projektu Stopy totality.

Projekt bude představen během semináře, který se uskuteční v Jáchymově (Muzeum – královská mincovna Jáchymov) ve dnech 1.-4. června 2013.. V pondělí 3. června 2013 v době od 9.00 do 12.00 hodin zde proběhne vernisáž putovní výstavy a představení jednotlivých školních projektů.

Těžiště dlouhodobého společenskovědního projektu Stopy totality, který realizuje občanské sdružení Zapomenutí, je vlastní badatelská a autorská práce žáků a studentů ve věku od 10 do19 let. Žáci mají za úkol vypátrat dosud neznámé pamětníky, dobové a fotografie dokumenty související s jejich příběhy . Najdou ve svém okolí někoho, kdo je ochoten vyprávět o svém životě v tomto dějinném údobí? Účastníci hledají pamětníky ze svého nejbližšího okolí a při rozhovorech získávají syrové výpovědi lidí, které zazní pokud možno úplně poprvé.
Z výsledků prací vzniká výstava a videodokumenty,vznikne metodika pro usnadnění následování dalšími skupinami. Na vernisáži budou pilotní skupiny prezentovat výsledky svého bádání..

Projekt Stopy totality realizuje o.s. Zapomenutí v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK), financovaného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Evropským sociálním fondem.
Nad projektem převzal záštitu generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Účastníky projektu bude v Jáchymově kromě prezentace vlastních prací čekat také výklad s  spojený s exkurzí, věnovaný dějinám jáchymovských vězeňských táborů pro odpůrce komunistického režimu. Na odborném programu semináře se podílí občanská sdružení Političtí Vězni a Antikomplex.

V pondělí 3. června 2013  od 9.00 do 12.00 proběhne veřejná vernisáž výstavy Stopy totality, která představí jednotlivé školní projekty. V neděli, 2. června je připraven komponovaný večer ve stylu 50. let.

Na konferenci rádi uvítáme zástupce médií, kteří budou moci mluvit s organizátory a účastníky projektu Stopy totality, ale také s pamětníky a zástupci občanských sdružení, které se věnují historii II. poloviny 20. století. Ideální příležitostí je uvedená vernisáž v pondělí 3. června 2013 v době od 9.00 do 12.00 hod..

Na Vaše případné dotazy k projektu Stopy totality jsou připraveny odpovědět –

jeho hlavní koordinátorka Marta Vančurová: martavan@gmail.com, tel.: 603 147 074
a koordinátorka aktivit Dana Gabaľová: dana.gabalova@seznam.cz, tel.: 773 838 671

K organizaci semináře a tiskové služby je Vám k dispozici Peter Gabaľ: peter.gabal@seznam.cz tel.: 773 838 672

S přáním všeho dobrého
Peter Gabaľ

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.