Putovní výstava Stopy totality na ZŠ a MŠ SNP 6, Ústí nad Labem

Škola: ZŠ a MŠ Ústí nad Labem, SNP 2304/6

Učitel: Mgr. K. Lutovská

 

Výstava Stopy totality byla součástí našeho březnového projektu  Čtení nás baví, kdy jsme pro žáky vymysleli několik soutěžních akcí, krom jiného žáci dostali za úkol přečíst si knihu, jejíž děj se odehrává v totalitním režimu – 6. a 7. ročníky četly Perlorodky od J. Stránského a 8. a 9. ročníky  Hunger games – Aréna smrti od S. Collins.  „Stopy totality“ se nám výborně hodily do dějepisu, kde se právě s 9. ročníky věnujeme Československu v letech 1945 – 1960.

 

Výstava na škole proběhla od 20. do 31. 3. 2017, komentovanou prohlídku měli na starosti žáci 9. třídy, kteří postupně provedli všechny ostatní třídy 2. stupně.

 

Doporučujeme dalším školám využít odkaz Aktivity –http://www.stopytotality.org/files/aktivity.pdf – nebo přímo pracovní listy – http://www.stopytotality.org/vystavy/pracovni-listy, které nabízejí konkrétní otázky ke konkrétním panelům a ulehčují případným průvodcům výstavou práci.

 

Pracovali jsme hlavně s texty ve složce Putovní výstava, s pracovními listy a také konkrétními panely. Také jsme si vysvětlili, jak probíhaly události v letech 1948 – 1960 u nás. Skupinu tvořilo 12 žáků, které jsem rozdělila do 3 skupin po čtyřech. Každá skupina měla zpracovat materiály k třem osobám. Na základě skupinové práce jsme dali dohromady stěžejní informace k panelům a začali jsme provádět jednotlivé třídy 2. stupně. Během komentované prohlídky přednášející kladli dětem otázky k tématu, po skončení prohlídky pak následovala ještě diskuze. Některé třídy pak diskutovaly dokonce i celou následující hodinu.

 

Touto výstavou jsem chtěla žákům zprostředkovat přes osudy konkrétních lidí danou dobu, abychom nečetli z učebnic vývoj událostí pouze obecně. Takovéhoto typu projektu jsem se zúčastnila poprvé, vůbec jsem neměla představu, jak to bude probíhat a s jakými reakcemi se setkám u žáků. Když jsem hledala dobrovolníky, žáci se příliš do projektu nehrnuli, proto jsem byla ráda, že ti, kteří se přihlásili jako průvodci, se toho ujali se ctí.

 

Komentované prohlídky jsem brala jako motivační, teď budu zjišťovat u žáků, zda by někdo nevěděl o nějakém konkrétním pamětníkovi a zda by nechtěl pracovat na 2. části projektu. Na dějepis a výchovu k občanství mám 9. ročníky a ty se bohužel do dobrovolných projektů už moc nehrnou.

 

Musím říct, že už jen práce se skupinou provázející výstavou a pak samotné provázení tříd byly docela náročné, (obdivuji ty, kteří panely vytvořili), mám z toho zatím dobrý pocit, protože výstava u žáků vzbudila ohlas, většina z nich projevila zájem o dané téma, živě diskutovali, řešili jednotlivé osudy lidí, jejich postavení v rámci soudobé společnosti, sílu moci KSČ.

 

Moc děkuji za možnost uskutečnit komentovanou prohlídku Stop totality na naší škole, je skvělé, že jste takový projekt vymysleli, potěšil mě přístup žáků, mnoho z nich se zapojilo do diskuze, konkrétní osudy „obyčejných“ lidí je vtáhly a přinutily je přemýšlet nad dobou, která pro lidi středního věku, jako jsem já, je nedávná, pro mnoho z nich je však bohužel hluboce vzdálená, a tudíž nepodstatná. Díky konkrétním osudům pochopili nebezpečnost a sílu totalitních systémů, možnost volby, změny, hodnotu lidských práv a svobod…

 

    

   

„Stopy totality“ na ZŠ a MŠ SNP 6 v Ústí nad Labem

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.