Návštěva v Rudě

Dne  26. září 2011 jsme za pěkného, téměř letního počasí vyrazili do Rudy. Jeli jsme v tomto složení: Katka Kolocová, Aneta Prokešová, Veronika Třeštíková, Veronika Burešová, Lucka Kadlecová, Iveta Smutná, Jirka Valach,Tomáš Hamřík a paní učitelka Eva Čermáková.

Na Obecním úřadě v Rudě  nás velmi přívětivě přivítal pan starosta ing. Karel Dvořák. A proč jsme do Rudy jeli?

V Rudě se totiž v září tohoto roku uskutečnila vzpomínková akce na ty, kteří byli pronásledováni minulým režimem.V nedaleké vesnici Lhotce byli v padesátých letech vystěhováni sedláci ze svých domovů. Jejich majetek byl zabaven, do domů se nastěhovali lidé z jiných vesnic, kteří byli postiženi podobným způsobem. Toto vystěhování bylo ve většině případů označeno slovy: NAVŽDY.

V pozdější době se situace trošku zlepšila, někteří lidé se mohli do svých domovů vrátit. Ovšem museli si svá obydlí znovu zakoupit. Půdu, pole, lesy již však zpět nezískali.

A tito lidé, kteří to ve svém životě vůbec neměli lehké, měli zájem na uspořádání vzpomínkové akce.

Během ní se konala mše svatá, vystavovaly se knihy a fotografie mapující dané období. Tyto materiály jsme si přijeli do Rudy prohlédnout.

Co nám připadalo důležité, jsme si opsali nebo nafotili. Získali jsme také kontakt na některé pamětníky. V říjnu je hodláme navštívit a natočit s nimi rozhovor.

V Rudě jsme se nakonec vyfotografovali a s novými informacemi jsme se vrátili do Velké Bíteše.

 

Katka Kolocová, Veronika Třeštíková, Aneta Prokešová

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.