Informace o obcích

Velká Bíteš a okolí

Při našem pátrání po stopách totality jsme se pohybovali hlavně ve Velké Bíteši. Ale navštívili jsme i další obce, Rudu a Lhotku.

Zde přinášíme několik informací o obcích.

 

LHOTKA

Je vesnice s velice malým  počtem obyvatel, trvale je jich zde přihlášeno dvacet jedna.  Nedávno zde byl  postaven pomník na počest bezdůvodně potrestaných rodin místních zemědělců v době vlády komunistického režimu v letech 1951-1952. Mnoho z nich  dostalo  peněžité tresty a tresty odnětí svobody.  Po roce 1989 byli všichni rehabilitováni. Pamětní deska byla věnována obci Lhotka obcemi Ruda a Tasov v roce 2011.

http://www.financninoviny.cz/zpravy/pamatnik-ve-lhotce-pripomina-sedlaky-vyhnane-komunisty/685687&id_seznam=411 – na této internetové stránce jsme našli informace o již zmíněném památníku, který byl obci Lhotka udělen.   Vznik památníku inicioval kvůli letošnímu výročí událostí jeden z potomků vyhnaných sedláků. Na vybudování pomníku se kromě obce Ruda podílel i sousední Tasov. Součástí slavnosti byla mše u kaple a výstava dobových dokumentů.“

Lhotka je od Velké Bíteše vzdálena cca 15 km. Ve Lhotce nás doslova uchvátil dům pana Lysého, který byl nově opravený a velice hezký. Vnitřní část domu byla kupodivu moderně zařízená. Záviděli jsem panu Lysému místo,  kde žije, ale rychle nás vyvedl z míry. Prý je tu slyšet velký hluk z dálnice D1, není tu zdroj pitné vody, je nutno si kupovat balenou a není tu obchod.

Ve Lhotce se nám velice líbilo, pan Lysý nás mile přivítal a pozval k sobě domů. Jen jsme se trošku divili, že pan Lysý bydlí v tak velkém domě sám.

 

RUDA

Do Rudy jsme se vypravili na základě pozvání pana starosty, ing. Karla Dvořáka. Byl jedním z těch, kdo organizoval již zmíněnou vzpomínkovou akci na neprávem potrestané zemědělce ze Lhotky. Na obecním úřadě nás pan starosta pěkně přivítal, popovídal nám o výstavě, která v Rudě proběhla. Potom jsme si prohlédli vystavované panely.

Ruda leží v okrese Žďár nad Sázavou, v kraji Vysočina. Žije zde okolo 340 obyvatel. Obec leží na trase spojující Velké Meziříčí a Velkou Bíteš. Pořádá se zde mimo jiné cyklistická akce Zlaté kolo Vysočiny nebo setkání milovníků traktorů, Traktorfest.

 

VELKÁ BÍTEŠ

Velká Bíteš  je město v okrese Žďár nad Sázavou, asi 30 km od Brna. Najdeme ho v kraji Vysočina.  První zmínky o Bíteši pocházejí z 13. století, v roce 1408 získala městská práva. Ve Velké Bíteši žije asi 5 000 obyvatel.

K zajímavým pamětihodnostem patří kostel svatého Jana Křtitele a socha Jana Nepomuckého na Masarykově náměstí. Ke kostelu se váže i bítešská pověst o zvonu a monstranci.

Velká Bíteš nabízí mnoho pracovních příležitostí. Nejznámějším podnikem je První brněnská strojírna. Byla založena v roce 1950, ale její kořeny jsou ještě starší. Dnes zde pracuje asi 700 lidí.

Ve Velké Bíteši najdete dvě mateřské školy, základní školu, základní uměleckou školu a střední odbornou školu.

 

 

Veronika Burešová, Lucie Kadlecová, Jiří Valach

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.