„Vesničtí boháči“ na Rakovnicku

Při pátrání ve Státním okresním archivu dostala naše skupina za úkol zpracovat statistiku vesnických boháčů našeho okresu. Pracovali jsme s dokumenty z let 1949 – 1952. Našli jsme celkem 21 obcí, ve kterých bylo dohromady 98 vesnických boháčů. Ty jsme rozdělili do pěti skupin podle toho, jaký byl jejich další osud po vzniku JZD. Došli jsme k tomuto závěru. Členy JZD se jich stalo celkem 33, jako zaměstnanci družstva jich pracovalo 26, do JZD jich nevstoupilo 19, vystěhováno bylo 16 a 4 skončili ve vazbě.

Z archivních materiálů jsme také zjistili, že nejvíce vesnických boháčů  bylo v obci Kněževes, a to celkem 16. Dva z nich se stali členy JZD, tři zde byli  zaměstnaní , 4 do družstva  nevstoupili, a 7 jich bylo z obce vystěhováno na různá místa v republice, převážně na ČSSS jako pracovní síla . K dalším obcím s počtem více než 10 vesnických boháčů patřily Chrášťany, Hředle a Přílepy.

A co bylo důvodem k vystěhování?

Jejich hospodářství bylo vybráno jako základ JZD, na usedlosti vznikly kanceláře družstva, neplnění dodávek, zrušení užívacího práva k nemovitosti a vystupování proti režimu, kterým mohl být i nesouhlas s vystěhováním nebo s konfiskací majetku.

A co si směli vzít s sebou?

Pouze nezbytné bytové zařízení včetně svršků, někdy pár kusů drobného zvířectva, avšak nikoliv majetek, který byl úředně zajištěn a sepsán při předávání hospodářství.

 

Zpracovali: Ostaš Jan, Polánková  Michaela, Cusaková  Jessica a Vopatová Kateřina

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.