ZNOVU V BOLINĚ

21. března 2012 v Bolině

Po týdnu jsme se opět vrátili za panem Kotem do Boliny, teď již oba. Jednalo se spíše o doplnění informací z minulého rozhovoru, o situaci po založení jednotného zemědělského družstva, o podmínkách, které museli lidé splnit po vstupu do družstva a vůbec celkově o prosperitě družstva. Pan Kot popřel jakýkoli větší nátlak ze strany členů komunistické strany na občany a řekl, že spolupráce v družstvu byla vcelku pokojná. O peníze ani o práci prý nouze nebyla a sám pan Kot byl později kvůli nemoci posudkovou komisí zproštěn těžší práce v družstvu.

V roce 1958 bylo v Bolině založeno družstvo, do kterého musela rodina pana Kota přispět asi 10 ha polí, dvěma kusy vepřového a jedenácti kusy hovězího dobytka. Pamětník nám potvrdil, že zpočátku lidé do JZD vstupovat nechtěli, ale agitátoři, kteří obyvatele přesvědčovali velmi razantním způsobem, nakonec uspěli. Po několika letech existence JZD si lidé zvykli a byla to podle paní Kotové, která nám také přispěla paměťmi do našeho projektu, práce jako každá jiná. Plat byl po několika odpracovaných letech prý velmi dobrý. Nejdříve lidé dostávali zálohu a po vyúčtování – z výkupu plodin a mléka – doplatky. Paní Kotová si prý jako účetní vydělala za měsíc kolem 300 Kčs, podle výnosu družstva.

Rozhovor jsem zakončili zapůjčením fotografií a kroniky z tehdejší doby, které nám pan Kot poskytl. Tím pro nás práce v Bolině skončila a během měsíce dubna se vypravíme za dalšími pamětníky.

Za Gymnázium Vlašim Marie Doubková

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.