Cesta za totalitou

Cesta za totalitou

Ve středu dne 22.6 2011 jsme se po telefonickém kontaktu a několika e-mailech sešly s panem  Markem Fialou. Otec tohoto mladého muže byl stíhán komunistickým režimem. Pan Marek Fiala sice danou dobu příliš nepamatuje, ale ochotně nám popovídal o tom, jak totalitní dobu prožívala jeho rodina.

Při cestě do Café Jana ve Velké Bíteši, (místo, kde se konala schůzka), jsme měly docela strach z prvního setkání s člověkem, kterého jsme dosud nikdy neviděly. Jakmile jsme však dorazily na místo a s panem Fialou jsme se seznámily, vše se vrátilo do normálu a my přestaly mít obavy.

Pan Fiala byl velice milý, sympatický a ochotný. Rád nám odpověděl na námi přichystané otázky, které se týkaly totalitního režimu.

Naše první setkání  trvalo zhruba hodinu. Pan Fiala nám situaci velmi ulehčil, ochotně se  rozpovídal, takže  na některé otázky odpověděl dříve,  než byly vyřčeny. To nám samozřejmě vůbec nevadilo. Celou schůzku a rozhovor jsme natáčely na kameru, se kterou jsme měly z počátku problém zacházet. Doposud jsme s ní nikdy nepracovaly a tréma stále nebyla zrovna na nejnižší úrovni.

Pan Fiala nám v závěru našeho setkání nabídl, že v případě jakéhokoliv dalšího dotazu jej máme kontaktovat. Rád nám poskytne další informace a rád nás zase uvidí.

V závěru schůzky jsme panu Fialovi upřímně poděkovaly za jeho ochotu a čas, který s námi strávil.

Některé otázky a odpovědi:

Byl nějaký člen Vaší rodiny vyslýchán komunisty nebo komunisty vězněn?

– Oba rodiče. Nebyli vězněni, ale vyslýcháni. Otec vlastnil zahradnictví a chodil do něj každý den, ale to už bylo pro některé obyvatele Velké Bíteše podezřelé a zajímalo je, co tam každý den dělá. Anonymně přišel dopis STB, přijela k nám kriminálka a odvezla rodiče k

Jak probíhal výslech?

– To přesně nevím. Rodiče o tom doma nemluvili. Báli se, že bychom mohli říci něco ve škole, proto mlčeli.

Lucie Kadlecová a Veronika Burešová

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.