Navštěva Želiva

Ačkoliv byl 28. únor dnem jarních prázdnin, zachtělo se nám poznat krásy želivského kláštera, a proto jsme vyrazili s dvojicí našich učitelek směrem k Želivu.

Po příjezdu nás velmi mile přivítal pan převor želivského kláštera a také církevní
historik P. PhDr. Jindřich Zdík Zdeněk Charouz, OPraem., Th.D., který nám sdělil řadu zásadních informací, ale také nás provedl celým konventem a ukázal nám i místa, kam se noha „běžného smrtelníka“ nedostane. Dokonce nám v rámci prohlídky dovolil nahlédnout i do nejstarší pergamenové knihy – zpěvníku z 16. století.

Po necelých dvou hodinách strávených v blízkosti pana převora jsme se odebrali na krátký oběd a potom už jsme jeli na domluvenou schůzku za paní Tomanovou do želivské knihovny. Můžeme říci, že tento den byl opravdu vydařený, neboť i paní Tomanová byla naprosto skvělá. Působivě nám vyprávěla, jak to chodilo nejen v klášteře, ale potažmo v celém Želivě. Jaké události se staly a které významné osobnosti měli co dočinění
s naší problematikou.

Největším „pokladem“ byla ale její sbírka různých novinových výstřižků, které před nás položila. Tato skromná dáma dokázala za dlouhá léta nashromáždit z novin a časopisů řadu velmi cenných informací jak o Želivě, tak o samotných premonstrátech. A my jsme jí za tento počin velmi vděční.

Po velmi příjemném rozhovoru, při kterém nám ještě stačila poskytnout naskenovanou kroniku města Želiva od roku 1959, jsme se vydali na cestu zpět.

I přesto, že nám počasí příliš nepřálo a nebe bylo celý den zatažené, jsme měli příjemně hřejivý pocit z plnohodnotně stráveného dne.
Teďnám jen zbývá získaný materiál utřídit a sepsat.

Autor: SS SCMSD Humpolec

Střední škola informatiky a cestovního ruchu SČMSD Humpolec, s.r.o. Maturitní obory: obchodník (se zaměřením na výpočetní techniku nebo cestovní ruch), informační technologie Nástavbový obor: podnikání Učební obory: kuchař pro pohostinství, prodavač - výrobce lahůdek
Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.