Seminář v Jáchymově

Po příjezdu do Prahy jsme se připojili k ostatním účastníkům z celé republiky a dvěma autobusy zamířili k cíli. Po cestě jsme si udělali krátkou zastávku v Ostrově nad Ohří a v Horním Žďáru, kde nás provedl bývalým komunistickým lágrem z padesátých let politický vězeň a pamětník pan Zdeněk Mandrholec. Zhlédli jsme mimo jiné i nechvalně proslulou Věž smrti, v níž vězni museli zpracovávat uran.

V Jáchymově jsme se ubytovali a prožili večerní program zaměřený na dobovou propagandu. Součástí programu bylo také vytvořit ve skupinkách vlajku, název a pokřik politické strany.

Druhý den ráno jsme se vydali za výkladu Tomáše Boušky k pracovním těžebním táborům a prošli si areál největšího z nich, Rovnosti. Dozvěděli jsme se mnoho informací o životě v nelidských podmínkách, krutém týrání a ohromil nás celkový počet vězňů v těchto táborech – přes 60 tisíc.

Následně jsme si prošli město Jáchymov a tematický program pokračoval v místní mincovně, v níž je také muzeum otrockých prací. Zde nám pamětník pan Z. Mandrholec řekl, jaké to bylo v těžebním táboře.

Účastníci starší 18 let měli také možnost sfárat do dolu Svornost – do hloubky 600 metrů a projít si s místním horníkem některé šachty.

Stěžejním bodem programu byla prezentace již hotových panelů obětí komunistického bezpráví.

Večerní program tvořila diskotéka s hudbou a převleky z 50. let.

Poslední den bylo ráno zhodnocení konference a diskuze o totalitách a jejich projevech.

Poté jsme již zamířili na dalekou cestu k nám domů.

Celé tři dny se nám velmi líbily, dozvěděli jsme se mnoho nových a přínosných informací.

Natálie Brázdilová, Barbora Elisová, Kateřina Katrňáková a Marie Šabatová 9.A zš Unesco Uh.Hradiště

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.