Úvodní seminář k projektu

V úterý 3. ledna k nám do školy přijeli dva lektoři z projektu „Stopy totality“. V úvodu semináře nás seznamují s projektem, cíli, výstupy a možnostmi prezentace. Představují nám webové stránky projektu, ukazují jak se můžeme registrovat. Potom se rozdělujeme do tří skupin a píšeme, co se nám vybaví, když se řekne „Komunismus“. Poté pojmy zapisujeme na tabuli a dále s nimi pracujeme,  vysvětlujeme si je, spojujeme s dalšími hesly. Prezentace „Komunismus v obrazech“ s komentářem lektora zakončují první část semináře.

V druhé části si povídáme o orál history. Dozvídáme se něco o přípravě, vedení a zpracovávání rozhovorů a také o etickém kodexu. V závěru této části si prakticky zkoušíme rozhovory. Nejprve podle vlastního výběru a pak v konkrétních rolích, které nám zadali lektoři. Rozhovory přehráváme a analyzujeme. Tato část nás zaujala nejvíce, protože byla praktickou přípravou na skutečnost.

Na závěr jsme zhlédli krátké video z dokumentárního cyklu „Abeceda komunistických zločinů“. Tento cyklus připomíná komunistické zločiny prostřednictvím zpovědí lidí, do jejichž životních osudu zasáhly.

Seminář nás velmi zaujal.Získali jsme nejen nové informace, ale i inspiraci pro další práci.

V průběhu semináře se na nás přijely podívat a povzbudit nás do další práce na projektu paní Marta Vančurová s paní Danou Gabalovou z o. s. Zapomenutí.

 

 

 

Zapsaly: Petra s Magdou

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.