Trautenberk jako major Zeman. Ústav totality školí dějepisáře

Třeba i za pomoci pohádky  z Večerníčku se dají lépe učit moderní dějiny. Učitelé dějepisu z celé země přijeli na letní školu Ústavu pro studium totalitních režimů, aby se o tom  přesvědčili a naučili se, jak studentům přiblížit třeba normalizaci.
Ta třída vypadá hodně nezvykle. Za stolečky sedí učitelé a na velkém plátně běží jeden díl oblíbeného televizního večerníčku o hodném Krakonošovi a zlém  Trautenberkovi.

„Postavy v nás posilují určité postoje: negativní postavou je šlechtic a  sudetský Němec…“ vysvětluje přednášející Jiří Hruška poté, co televizní  Krakonoš za přispění malé sojky „udavačky“ nepřekvapivě zvítězí a Trautenberka  zostudí.

„Já si myslím, že v té pohádce každý najde, co chce,“ namítá nesouhlasně jedna z přihlížejících učitelek.

„Trautenberk je tlustý a vypasený – stejně se  karikovali boháči už v padesátých letech. Svým způsobem jde o normalizační dílo  podobné, jako bylo Třicet případů majora Zemana,“ říká zase Petr Šimíček,  středoškolský učitel dějepisu z Ostravy.

Někoho přesvědčí, ale Krakonošových i Trautenberkových fandů je i na konci  debaty evidentně stále hodně.

Více na http://zpravy.idnes.cz/trautenberk-jako-major-zeman-ustav-totality-skoli-dejepisare-p6n-/domaci.aspx?c=A100828_131134_studium_bar

Příspěvek byl publikován v rubrice Zvěsti odjinud. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.